Denna lokal är den innersta och södra delen av Gävlebukten och för de fåglar som ogärna sträcker över vatten och följer kusten blir detta ett naturligt vägval. Villa Rettig är numera ett friluftsområde med fina stigar i förfallen parkmark. Området har även infiltrationsdammar från reningsverket med ett angränsande fågeltorn. Dammarna är dock tyvärr inte längre ibruk, men däremot blev stora delar av området naturreservat under 2011.
Fåglar
Vår
I parken finns många gamla träd som är döda eller döende. Detta gör att området är en bra miljö för många hackspettar. Mindre hackspett häckar här och spillkråka och gröngöling ses här till och från. Dammarna drar till sig en och annan större vadare som t ex skogssnäppa och enkelbeckasin. Från denna lokal är det svårt att följa vårsträcket, kanske främst pga av den högväxta skogen som skymmer sikten.
Sommar
Detta område är en bra nattsångarlokal. Kärrsångare och gräshoppssångare är årliga och busksångare nästintill årlig. Vattenrallen skriker till då och då. Säkra häckare här är kattuggla, mindre hackspett, stenknäck, entita och rosenfink. Detta område hyste under några år under 1990-talet häckande vitryggig hackspett, vilket skvallrar om områdets biotop. Mindre strandpipare och rörhöna häckar ibland i dammarna. Något år har det även varit en skrattmåskoloni här. I strandkanten mot Inre fjärden finns även häckande sothöns, knölsvanar och skäggdoppingar.
Höst
Tidig höst är dammarna en bra vadarlokal, främst för grönbenor, men även några enstaka drill-, glutt- och svartsnäppor. Även en del beckasiner brukar gilla att rasta i dessa. Snatterand och skedand brukar rasta men det är krickorna som dominerar i antal av änderna.
Vinter
Varfågel ses inte sällan i området. Flera vintrar har det funnits både forsärla och sädesärla vid reningsverket. Här bedrivs ibland fågelmatning, just nu i fågelklubbens regi. Många vintrar kan man höra skäggmesarnas plingande i vassarna runt T-udden.
Tillfälligt
Ägretthäger, dvärgbeckasin, dubbelbecksin, småtärna, fjälluggla och sommargylling. Landskapets första fynd av pungmes gjordes här 2006. Pungmesen byggde två bon men lyckades inte hitta någon hona, stackarn.
Vägbeskrivning
Från E4:an. Tag av vid avfarten Gävle Södra. Kör in mot stan. Vägen heter Spängersleden. Tag höger i en rondell skyltat med "Östhammar”. Forsätt rakt fram i nästa rondell, ut på Österbågen vidare under järnvägen. Vid nästa rondell vid en bensinstation och med Måsberget på höger sida, följer du skyltning mot Bomhus och kör ytterligare 350 m innan du vid trafikljusen tar av vänster. Kör ca 200 m tills vägen tar slut vid avloppsreningsverket Duvbacken och parkera på anvisad P-plats. Promenera ner i allén, mot nordost, så är du inne i området.
Skådartips
Gå gärna 2:a stigen till vänster till dammarna och fågeltornet. Längs den stigen återfinns även fågelmatningen vintertid. Missa inte heller att gå stigen rakt fram genom området, fram till T-udden där du har utsikt över hela Inre fjärden. Handkikare räcker oftast gott och väl.
Mats Westberg den 8 oktober 2009
Uppdaterad den 20 januari 2012
Foto: Mats Westberg (2008). Stigen in i området.
Foto: Mats Westberg (2008). Bron över till dammarna och tornet.
Foto: Mats Westberg (2008). Dammarna.
Länkar
T-Uddens naturreservat, Gävle kommun